Project Description

Verrotterdamst

Een nieuwe stad in een vreemd land. De taal spreek je niet en de gebruiken zijn je onbekend. Hoe maak je dit je eigen? Hoe bouw je een nieuw leven op…

Met het project Verrotterdamst lieten we Rotterdam zien door de ogen van vluchtelingen en vluchtelingen door de ogen van Rotterdammers. Wat zagen zij toen ze aankwamen, hoe zag hun werk en huis eruit en hoe keken wij Rotterdammers naar hen. Wat hebben zij met hard werken, doorzettingsvermogen en passie bijgedragen aan de stad. Het project zoomde in op het leven van 6 vluchtelingen die sinds de jaren ’60 naar Rotterdam zijn gekomen en laten zien hoe zij een deel van de stad zijn geworden.

De bruine verhuisdoos die wij hier als bouwsteen hebben gebruikt, staat symbool voor het opbouwen van een nieuw leven in Rotterdam.

Voor dit project had ik zowel de pet van project manager op, als die van grafisch ontwerper waarbij het verhaal altijd leidend was. Per persoon wilden wij een gelaagdheid aan informatie kwijt in de architectuur; feitelijke informatie, zoals het geboortejaar en land van herkomst. Maar ook de intieme verhalen en objecten spelen hier een grote rol. Zij spreken tot de verbeelding. Quote’s & jaartallen, het leven nu en foto’s van het huidige Rotterdam waren ook onderdeel van de tentoonstelling. Evenals het verhaal gezien vanuit de stad Rotterdam. Deze gelaagdheid zorgde ervoor dat we het verhaal vanuit meerdere perspectieven konden laten zien.

Pronk. 2016
Museum Rotterdam
Tijdelijke tentoonstelling
In samenwerking met: Swoon & Klief