Project Description

Brede School Bonaire

“HL Architecture, in collaboration with the narrative designer Nadia Troeman has won the competition for the design of a new multidisciplinary school in the town of North Saliña, on the island of Bonaire.” Archdaily

I.p.v. het standaard Antilliaanse ontwerp van 4 aparte gebouwen, hebben we gekozen voor 1 sterke ruimtelijke structuur die onderdak verschaft aan 4 gemeenschappen; Kolegio Papa Cornes, De Pelicaan, een kinder opvang en een sport center. Het gebouw verbind de 4 gemeenschappen binnen één sterke structuur en biedt onderdak aan 650 leerlingen.

De identiteit is opgebouwd uit vier typische Bonairiaanse iconen in een mooi tropisch kleurpalet. Elke icoon staat voor 1 één van de vier gemeenschappen. Zo representeert de identiteit niet alleen de clusters maar zorgt ze er ook voor dat ze visueel onderdeel zijn van één en dezelfde Brede School. De iconen zijn dusdanig geïntegreerd in de architectuur, dat het ruimtelijk ontwerp, de grafische laag en het landschap een duidelijke maar speelse plek duiden.

De essentie van het project ligt in de klimatologische benadering. Het droge en warme klimaat van de Antillen vraagt om een benadering waarin wind, schaduw en de juiste materialen de voornaamste rol spelen. Het duurzame energiesysteem wordt gewaarborgd door de combinatie van de low-tech know how van traditionele lokale methodes met innovatieve ecologische technieken.

Artikel Archdaily

2011
In samenwerking met: HL Architecture, Madeco Project Vision & DGMR