Project Description

Het ruikt er naar brand en zo ziet het er ook uit. Zwartgeblakerde wanden en verkoolde meubels. Op het bed in de kinderkamer ligt een verschroeide knuffel. Met het tablet scan je het icoon van een hoverboard en start daarmee een filmpje. In het filmpje zien we een gewone huiskamer. Er klinkt een gesis en de hond schrikt op. Er stijgt een rookwolkje op uit het hoverboard. Vader trekt snel de stekker uit het stopcontact en weet nog net op tijd zijn kinderen mee te grissen voor het hoverboard ontploft. Je slaakt een kreet. Instinctief sla je een hand voor je mond. Ineens is daar het besef: dit had ook mij kunnen overkomen!

Voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bedachten we de belevingswoning die we ‘het Brand-komt-bij-je-thuis-huis’ noemden. Een manier om de wijken in te gaan met een boodschap gericht op volwassen en specifiek op ouderen. Door de veranderende sociale situatie wonen ouderen langer zelfstandig thuis en dat brengt extra risico’s met zich mee.

Een concept was reeds opgezet, maar hoe nu verder? Er was een doel en een doelgroep, maar hoe creëer je een kloppend ruimtelijk verhaal die een blijvende indruk nalaat op haar bezoekers.
Voor dit project was ik verantwoordelijk voor het project management, het grafisch ontwerp en heb ik de content strategie uitgezet en uitgerold. Om meerdere doelgroepen aan te spreken, zijn er meerdere informatie lagen ontwikkeld; informatie borden met feiten en cijfers, een audio booth om bezoekers op een emotioneel niveau te bereiken met echte verhalen en het sleutel spel waarmee we een overtuigend vluchtscenario in scène zetten. En we hebben sets gebouwd, die we ook daadwerkelijk in de brand hebben gestoken. Het zijn na smeulende resten van wat jou woning zou kunnen zijn.

Dit alles bewustwording te stimuleren; installeer een rookmelder, weet waar je sleutels liggen, houdt je deuren gesloten. Je hebt maar 3 minuten om weg te komen.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond – Belevingswoning
Pronk 2019.