Project Description

Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch presenteerde in september 2019 de eerste grote overzichtstentoonstelling van design van het Derde Rijk. In twee maanden tijd, lukte het ons mede door een strakke en mooie samenwerking een tentoonstelling over dit geladen ontwerp neer te zetten.

Op de begane grond word de bezoeker verwelkomt door de Volkswagen Kever. Op de tweede verdieping geeft een korte introductie film en een tijdlijn je een beeld van het tijdperk. Op de eerste verdieping werd je ondergedompeld in de veelzijdigheid van het Design van het Derde Rijk, van theelepeltjes, en stoelen, tot parades, architectuur en zeppelins.

“Design wordt vaak gepresenteerd als een bijdrage aan een betere wereld. Design reflecteert de wereld, met al zijn goede én slechte kanten. In deze tentoonstelling is de vormgeving overduidelijk een instrument van het ultieme kwaad. De nazi’s waren meesters in het inzetten van vormgeving om hun doel te bereiken; massa’s mensen wisten ze van hun idealen te overtuigen.”

Voor deze tentoonstelling hebben we gekozen voor een architectonisch ontwerp, los van enige opsmuk. Een ontwerp wat het Design van het Derde Rijk inzichtelijk maakt, maar het niet verheft, niet idealiseert.

Pronk. 2019
Tijdelijk tentoonstelling
Design Museum Den Bosch
In samenwerking met: Heijmerink Wagemakers & Kleefkracht